Wethouder stapt op na spoeddebat over zwembad in Winterswijk

WINTERSWIJK – Wethouder Sylvia Fleuren heeft in de nacht van donderdag op vrijdag haar functie neergelegd na een motie van wantrouwen tijdens het spoeddebat in de gemeenteraad van Winterswijk. Het debat ging over het schrappen van zwemlessen en de renovatie van zwembad Jaspers. Opvallend was dat naast de oppositiepartijen ook coalitiepartij Voor Winterswijk zich aansloot bij de motie, waardoor Fleuren geen andere keuze had dan af te treden.

Wethouder Sylvia Fleuren
Wethouder Sylvia Fleuren – Foto: Gemeente Winterswijk

De aanleiding voor het debat was de warrige communicatie van de wethouder en het zwembadbestuur over de grootschalige renovatie van het zwembad, waardoor zwemlessen maandenlang niet doorgaan en 359 kinderen weken geen zwemles krijgen. Ouders kregen vorige week vrijdag in een e-mail te horen dat alle lessen tot oktober uitvallen. Opvallend, want een dag eerder beloofde de wethouder in de raadsvergadering nog dat er naar alternatieve oplossingen werd gezocht.

Fractievoorzitter Tom van Beek van Voor Winterswijk lichtte het besluit om als coalitiepartij voor de motie van wantrouwen te stemmen toe: “Er moet verantwoordelijkheid worden genomen, er moet van worden geleerd. Juist in moeilijke situaties moet een wethouder zichtbaar de regie nemen. Nu wordt er vaker gereageerd dan geacteerd. Wij kunnen niet anders dan voor de motie stemmen.”

Renovatie heeft gevolgen voor zwemlessen

Het zwembad in Winterswijk moet worden gerenoveerd, omdat de vloer van het zwembad niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen. Daarnaast worden tijdens de renovatie meteen de zandfilters, keerkleppen en verlichting vernieuwd, krijgt de glijbaan een opknapbeurt en worden de kleedkamers en speeltoestellen in het kinderbad gerenoveerd. De sluiting van het zwembad zou eerst negen weken duren, maar dit is inmiddels opgelopen naar minimaal twintig weken.

Om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen vóór de sluiting hun zwemdiploma kunnen halen, biedt het zwembad extra zwemlessen aan. Ook wordt een extra afzwemmoment georganiseerd. Ondanks deze maatregelen hield de oppositie vast aan een spoeddebat met de wethouder dat donderdagavond plaatsvond.

Opnieuw felle kritiek

De oppositie haalde tijdens het debat opnieuw stevig uit naar wethouder Fleuren. Jan Pleiter van Winterswijks Belang sprak van een klucht: “Ik noem het een klucht dat vlak voor de raadsvergadering van vorige week, pas contact wordt opgenomen met de Twee Bruggen in Winterswijk voor plek voor zwemlessen. Dat is veel en veel te laat.”

Fleuren gaf in haar verdediging toe dat de gang van zaken verre van ideaal is. “Het ziet er inderdaad lelijk uit. Ik baal hoe dingen zijn gegaan en begrijp de zorgen over de communicatie”, aldus de wethouder. “Het bestuur van het zwembad wilde vorige week vrijdagochtend snel duidelijkheid geven aan ouders met de eerste brief, maar de stap dat alle lessen uitvallen was te definitief. Het bestuur heeft erkend dat het anders had gekund,” aldus Fleuren.

Volgens Fleuren kwam zij vorige week vrijdag pas later op de dag achter de verkeerde communicatie van het zwembad: “Ik werd vrijdagmiddag door een appje van de heer Van Beek, fractievoorzitter van Voor Winterswijk, erop gewezen dat het zwembad dit bericht had gestuurd. Daarna heb ik meteen actie ondernomen.” Later die middag werd er een gerectificeerde brief van het zwembad verstuurd, waarin stond dat er alsnog wordt gezocht naar alternatieve locaties voor de zwemlessen.

Toekomst van de coalitie onzeker

Inmiddels is duidelijk geworden dat 184 leerlingen met extra zwemles vermoedelijk kunnen afzwemmen voordat het zwembad in mei dicht gaat. 359 kinderen moeten hun zwemlessen na de renovatie vervolgen. Het zwembadbestuur onderzoekt nog of de zwemlessen in een bad in de buurt kunnen plaatsvinden of na de renovatie versneld kunnen worden.

Fleuren, woonachtig in Groesbeek, was pas iets meer dan een jaar wethouder in Winterswijk. Hiervoor was ze ruim zeven jaar wethouder in de gemeente Berg en Dal. Het aftreden van de CDA-wethouder werpt de vraag op hoe het nu verder moet met de coalitie in Winterswijk.

Gaat het CDA, de partij van de vertrokken wethouder, op zoek naar een opvolger? Gaat het college, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen verder met een vacature? Of valt de coalitie uit elkaar door het vertrek van de wethouder? Daar kwam donderdagavond nog geen antwoord op.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.