AALTEN – Wijkagenten Tjerk Sprenkelder en Maikel Boomkamp hebben afgelopen week Aalten verkend op een bijzondere manier. In een politie-tuktuk trokken ze door het dorp en maakten ze bij twee supermarkten tijd vrij om onder het genot van een kopje koffie in gesprek te gaan met inwoners. De laagdrempelige opzet bood de gelegenheid om kennis te maken en vragen te stellen aan de agenten.
Wijkagenten Maikel Boomkamp en Tjerk Sprenkelder naast de politie-tuktuk in Aalten – Foto: Omroep Gelderland
Sprenkelder, sinds eind maart de nieuwe wijkagent van Aalten, wil graag de verbinding met inwoners versterken. Voorheen was hij zeven jaar werkzaam als wijkagent in Zutphen. “Het dorp trekt mij. Je voelt hier veel verbondenheid en er worden veel evenementen georganiseerd,” vertelt hij.
Naast zijn werk als wijkagent werkt Sprenkelder ook parttime bij de noodhulpdienst. “Het mooie is dat ik in mijn rol als wijkagent verder kan werken aan meldingen die voortkomen uit deze dienst.”
We moeten ervoor zorgen dat de wijkagent niet uit de wijk wordt getrokken
Wijkagent Tjerk Sprenkelder
Sprenkelder benadrukt het belang van zichtbaarheid in zijn rol. “Ik wil meer informatie ophalen bij de inwoners en gekend worden in het dorp. We moeten ervoor zorgen dat de wijkagent niet uit de wijk wordt getrokken.” Hij ziet verschillende uitdagingen in Aalten, zoals vechtscheidingen, verwarde personen en drugsdumpingen. “Het is hier geen Rotterdam of Den Haag, maar je moet altijd scherp en alert zijn.”
Ervaring in Aalten
Boomkamp, die tussen 2018 en 2022 jeugdagent was in Aalten, maakte eerder naam door aandacht te vragen voor de designerdrug 3-MMC. Hij signaleerde in 2021 een toename van het gebruik onder jongeren, waarbij zelfs 13- en 14-jarigen betrokken waren.
Boomkamp zag meerdere jongeren afglijden in verslaving, maar benadrukt dat dit probleem inmiddels grotendeels is teruggedrongen. “Het probleem met synthetische drugs speelt nog wel, maar veel minder”, aldus Boomkamp.
Als wijkagent merkt Boomkamp dat zijn werk grotendeels hetzelfde is gebleven, hoewel hij nu meer de diepte in kan bij bepaalde casussen. “Je kunt beter het gesprek aangaan met mensen en je gezicht laten zien, bijvoorbeeld op scholen”, zegt hij. Net als Sprenkelder streeft Boomkamp naar meer zichtbaarheid in de wijk, aangezien mensen sneller geneigd zijn de agenten aan te spreken als die vaker op straat te zien zijn.
Drempel verlagen
Dat dit werkt, bleek ook tijdens hun koffiemomenten naast de politie-tuktuk. Een mevrouw stapte op de agenten af om een persoonlijk probleem te bespreken. “De drempel om het politienummer te bellen was voor haar te hoog”, vertelt Boomkamp. “Ik heb een half uur met haar staan praten en kreeg goede informatie. We hebben afgesproken om er een vervolg aan te geven. Dat is precies waar we het voor doen.”
De wijkagenten hopen met deze laagdrempelige benadering in de toekomst vaker meer inwoners te bereiken.
‘Taboe is doorbroken’, er wordt openlijk gesproken over drugsgebruik
Geschreven door Davie Klein Gunnewiek
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.