–
LICHTENVOORDE – De kiezer heeft gesproken, ook in de drie gemeenten van de Oost-Achterhoek. Nieuwe politieke partijen -partijen die nog geen regering hebben gevormd- zijn aan zet. In Aalten laat de verkiezingsuitslag zien dat ook hier de PVV de duidelijke winnaar is. In Oost Gelre en Winterswijk kreeg de partij van Pieter Omtzigt, NSC, de meester stemmen. Sinds gisteravond 21.00 uur ziet het politieke landschap er tot in de verste gemeentes van Nederland er compleet anders uit.
De stemkeuze van inwoners in de drie oost-Achterhoekse gemeenten laat zien dat het vertrouwen aan heel andere partijen is gegeven dan de traditioneel gevestigde politieke orde. Ook de Achterhoek wil net als heel Nederland wat anders.
Dat er een verschuiving zou komen, was al te merken bij de provinciale statenverkiezingen waar BBB in bijna alle provincies de grootste werd. Bij de provinciale verkiezingen was er wel een groot verschil: de PVV deed in de meeste provincies niet mee aan deze verkiezingen en NSC bestond toen nog niet.
Wat zeker ook invloed heeft gehad op de uitslag in de Achterhoek is de geringe vertegenwoordiging uit de Achterhoek voor BBB aan de landelijke verkiezingen. Florian Huiskamp uit Groenlo en uit Ruurlo had met Joost Olthof waren de enige en stonden op onverkiesbare plekken. Bij de provinciale verkiezingen kleurde de Achterhoek no BBB-lichtgroen met vlaggen langs wegen.
Gemeente Aalten
Gemeente Aalten had een opkomst van 82 procent en lag precies 1,5 procent hoger dan die van de Tweede Kamerverkiezing in 2021 (80,5 procent). In totaal brachten 17.746 stemgerechtigden hun stem uit.
De Partij voor de Vrijheid (PVV) werd de grootste in een gemeente waar CDA traditioneel de grootste partij was bij de landelijke verkiezingen. Het CDA kreeg hier nog slechts (1268 stemmen) 7,15 procent van de stemmen. De PVV kreeg bijna 20 procent van de stemmen in Aalten, NSC 18,53 procent en BBB werd de derde partij met 15,55 procent van de stemmen. GroenLinks/PvdA kreeg hier 10 procent van de stemmen.
De ChristenUnie waarvoor huidig gemeenteraadslid Tobias Holtman zich verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamer kreeg (545 stemmen) 3,8 procent van de stemmen. De CU staat na de uitslag van gisteravond op voorlopig 3 zetels in de Kamer. Holtman staat op plek 7 van de kieslijst van CU en kan theoretisch alleen met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komen.
Gemeente Oost Gelre
In Oost Gelre gingen traditioneel CDA en VVD aan kop bij de landelijke verkiezingen. Ook daar ziet de uitslag er heel anders uit. D opkomst in Oost Gelre was 0,3 procent meer dan in 2021, toen 84,1 procent van de stemgerechtigde naar de stembus ging. De meeste stemmen – 22 procent- gingen naar de partij van Pieter Omtzigt, NSC. Tweede partij werd hier PVV met 21 procent van de stemmen. BBB werd de derde partij in Oost Gelre met bijna 16 procent van de stemmen.
Het CDA behaalde in Oost Gelre nog amper 5 procent van de stemmen. In totaal werden in Oost Gelre 20293 stemmen op kandidaat Tweede Kamerleden uitgebracht.
Gemeente Winterswijk
Winterswijk kleurt bij landelijke verkiezingen dikwijls rood door het hoge percentage stemmen aan de PvdA. Het is die partij na de fusie met GroenLinks in het rode bolwerk van Winterswijk niet gelukt opnieuw de grootste te worden. In Winterswijk werd NSC de grootste partij met 21 procent van de stemmen in Winterswijk. De PVV kreeg 19 procent en GroenLinks/PvdA kreeg 13 procent van de stemmen.
Wat zeker op de uitslag in Winterswijk van invloed is geweest, is de deelname van oud-wethouder Ilse Saris aan Pieter Omtzigts partij NSC. Saris heeft tijdens haar wethouderschap op Sociale Zaken beleid gemaakt voor ‘Winterswijk armoedevrij in 2040’. Dat beleid is tijdens de laatste begrotingsbehandelingen in de ijskast gezet.
De definitieve uitslag en de uitslag op kandidaatniveau uit deze drie gemeenten volgen over enkele dagen.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-23 12:28:54
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.