LICHTENVOORDE / WINTERSWIJK – Tien tot vijftien jaar geleden kwamen de woningbouwplannen voor wijken als Flierbeek in Lichtenvoorde en De Rikker in Winterswijk stil te liggen. De oorzaken waren de bevolkingskrimp en een huizenmarkt die op instorten stond. Die tijd lijkt voorgoed voorbij. Inmiddels is de vraag naar woningen groot en het aanbod te klein.
Zowel de Winterswijkse wethouder Gosse Visser als wethouder Jos Hoenderboom in Oost Gelre zijn blij nu ze de woningbouwplannen een zet hebben kunnen geven. Op De Rikker gaat het om 200 woningen, op Flierbeek om 70 woningen. Beide wethouders noemen de woningbouwplannen belangrijk voor de twee grote Achterhoekse dorpen. En allebei zeggen ze, geheel onafhankelijk van elkaar, dat dit een doorstroom in de woningmarkt gaat geven. Er zullen woningen vrijkomen, waardoor starters hun intrede op de woningmarkt kunnen maken.
De Rikker
“Mensen die hier naartoe verhuizen laten woningen achter die geschikt zijn voor starters,” zegt Visser. “Huur en koop. De helft van de 200 nieuwe huizen zijn rijtjeswoningen, twee-onder-een-kap woningen, 10 procent vrijstaand, hofwoningen en enkele appartementen. Voor iedere portemonnee een woning.” De wethouder toont zich blij dat hij eindelijk groen licht heeft kunnen geven. Met de wijk is in 1995 begonnen. “Dit is een project waar we al heel lang mee bezig zijn. En nu, dertig jaar later, gaat de allerlaatste fase gerealiseerd worden.”
Er is veel aandacht voor groen, wateropvang tegen droge tijden en duurzaamheid in de nieuw te bouwen wijk. De woningen zijn energiezuinig. “Er is veel ruimte ingetekend voor parken, fiets- en wandelpaden. Er zullen ook speelplekken worden aangelegd om te kunnen ontmoeten.” Aan de Jachthuisweg staan twee boerderijen. Eén boerenbedrijf is gestopt en de ander is een melkveebedrijf dat overgaat op deels akkerbouw. “De erven krijgen een woonbestemming waar schuurwoningen tot de mogelijkheden behoren. In Winterswijk mogen volgens het erfgoedbeleid boerderijen niet zonder meer gesloopt worden of in woningen worden gesplitst. Winterswijk bekijkt de vrijkomende boerderijen als een erf. Woningen zijn toegelaten op voorwaarde dat de boerderij een erfinrichting behoudt.
Zo’n dertig woningen worden uitgegeven voor een collectief van particulier opdrachtgeverschap. Projectontwikkelaar Van Omme & De Groot heeft daarvoor mensen benaderd.
De Winterswijkse gemeenteraad neemt het plan deze maand in behandeling. In 2025 kan de bouw van start gaan.
Flierbeek fase 3, ’t Flierbos
In het verleden heeft de gemeente Oost Gelre de gronden verworven voor de ontwikkeling van een nieuwe wijk Flierbos, behorend tot de fase van Flierbeek III. “De grond moest worden afgewaardeerd naar agrarische waarde. De ontwikkeling kon niet tot stand komen omdat dit niet meer aan de orde was,” omschrijft wethouder Jos Hoenderboom de verleden jaren toen de Achterhoek qua woningbouwplannen inzette op de krimp. “Nu is er echter weer grote vraag naar woningen en bouwgrond.”
Op de gronden werden enkele seizoenen olifantengras gekweekt. Dat bleek geen succes te zijn. Nu gaat Oost Gelre opnieuw de gronden exploiteren waarvoor ze een krediet aan de gemeenteraad vragen van 3,15 miljoen euro. “En we gaan een plus realiseren van 44.000 euro. We leggen er nadat de grond afgewaardeerd was niets op toe.”
“Veel groen, een voedselbos en vijftig procent sociale huur en goedkope koop,” zegt Hoenderboom met trots. En acht vrijstaande woningen, zeven twee-onder-een-kap woningen en twaalf smallhouses. Het is een mooie ontwikkeling, en voor elke portemonnee is er iets te vinden.”
Eind van het jaar dient de procedure voor de ontwikkeling van ’t Flierbos afgerond te zijn. Volgend jaar start de bouw. “En niet onbelangrijk: begin 2026 kunnen de woningen daadwerkelijk ook worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De bouw loopt synchroon hiermee.”
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-07T16:50:52+02:00
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.