WINTERSWIJK – Voor een grote groep inwoners met een blijvende behoefte aan ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), komt meer rust, vertrouwen en duidelijkheid. Gemeente Winterswijk maakt het namelijk mogelijk om hen een Wmo-indicatie te geven voor onbepaalde tijd, dus zonder een einddatum.
Ouderen en zorg – Foto: Pieter-Theo Zuurbier
Wat verandert er?
Tot voor kort was er bij een Wmo-indicatie altijd sprake van een einddatum. Inwoners moesten daardoor steeds weer een nieuwe aanvraag indienen. Dat is straks in veel gevallen niet meer nodig. Bij veel inwoners met een levenslange beperking of aandoening, bij wie geen zicht is op verbetering of verandering van de situatie, geven we dan een indicatie zonder einddatum af. Het blijft daarnaast ook mogelijk dat de gemeente indicaties voor bepaalde tijd afgeeft. Bijvoorbeeld als duidelijk is dat de behoefte aan ondersteuning tijdelijk is of wanneer er op termijn aanpassingen aan de indicatie gedaan moeten worden.
Makkelijker en minder belastend
Via keukentafelgesprekken gaven inwoners soms aan dat zij het telkens opnieuw moeten aanvragen van de ondersteuning als belastend en confronterend ervaarden. Met die signalen heeft de gemeente nu wat gedaan. Met het nieuwe beleid proberen we voor meer maatwerk te zorgen waar dat kan. Wethouder Sylvia Fleuren: “Bij een aantal inwoners die via de gemeente ondersteuning ontvangen is duidelijk dat hun ondersteuningsbehoefte de komende jaren naar verwachting niet gaat veranderen. Als we gaan indiceren voor onbepaalde tijd betekent het onder andere dat inwoners niet iedere keer opnieuw hun verhaal hoeven te doen. Bovendien hebben inwoners en hun naasten zo minder administratieve lasten. In veel gevallen hoeven zij niet meer een nieuwe aanvraag te doen.”
Bij elke nieuwe ondersteuningsaanvraag die de gemeente ontvangt, beoordeelt Winterswijk vanaf nu of ze de indicatie voor onbepaalde tijd kunnen afgegeven. Dit geldt voor indicaties voor hulpmiddelen, huishoudelijke hulp én voor (groeps-)begeleiding. Zowel voor zorg in natura als persoonsgebonden budget (pgb).
'We blijven omzien'
Wethouder Sylvia Fleuren: “Het betekent natuurlijk niet dat we niet meer naar onze inwoners omkijken als we een indicatie zonder einddatum afgeven. We houden contact om te kijken of de vorm van ondersteuning nog past bij de behoefte en de afgesproken doelen van de inwoner, of dat er misschien toch een aanpassing nodig is. Op welke manier en hoe vaak we contact hebben is afhankelijk van de situatie. Dit kan bijvoorbeeld een telefoontje zijn met de vraag hoe het gaat. Zo houden we wel een vinger aan de pols en zorgen we voor maatwerk, maar verzenden we niet meer jaarlijks een ondersteuningsplan en beschikking naar iedere cliënt. De tijd die we daarmee besparen kunnen we goed gebruiken om inwoners met een ondersteuningsvraag zo snel mogelijk te blijven helpen. Want inwoners kunnen altijd bij ons terecht met vragen. Het sociaal team van de Post helpt graag verder.”
De Post is bereikbaar via telefoonnummer (0543) 543 960.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.