Zeldzame vleermuizen gevonden door onderzoekers

– Het is een drukke tijd voor vleermuismoeders. De vliegende zoogdiertjes zijn de hele nacht op pad om muggen en andere insecten te vangen. Tussendoor keert de moeder regelmatig terug naar het nest om de jongen borstvoeding te geven. In Gelderland leven zo’n 15 verschillende soorten vleermuizen. Afgelopen week kwam er volkomen onverwacht een soort bij.

In Winterswijk hebben onderzoekers een kraamkolonie ontdekt van de mopsvleermuis. Deze soort werd tot nu toe maar heel zelden als dwaalgast in ons land gezien. De ontdekking van een kraamkolonie met zeven mopsvleermuizen is volgens de Zoogdiervereniging dan ook uniek. In ons land mag je spreken van een gevestigde kolonie als er 10 jaar lang voortplanting is geweest. ” Nu is het dus het moment om dat te gaan monitoren en onderzoeken”, aldus de Zoogdiervereniging. De onderzoekers kwamen de zeldzame vleermuizen op het spoor door met een zogeheten batdetector naar de diertjes te luisteren.

BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink gaat samen met Kevin Collins van de stichting Vleermuizendorp Neede op pad om vleermuizen te zoeken. Vleermuizendorp Neede wil Achterhoekers bekend maken met vleermuizen en ze prikkelen om in hun eigen omgeving zoveel mogelijk rekening te houden met de mysterieuze diertjes. Ook Collins gebruikt een speciaal apparaatje om de vleermuizen te horen…

Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Echo-oo-oo

Daar waar vogels fluiten om te communiceren, gebruiken vleermuizen geluid om in het donker te navigeren. De dieren krijgen een beeld van hun omgeving door te luisteren naar de weerkaatsing van het klikkende geluid dat ze maken. Dat doen ze op zulke hoge frequenties dat de meeste mensen het zonder hulpmiddelen niet kunnen horen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden is de kraamtijd van vleermuizen tussen half mei en eind juli. Deze periode worden de jongen geboren en grootgebracht. De vrouwtjes leven dan bij elkaar in groepen. De dieren in zo’n groep zijn aan elkaar verwant. Het gaat bijvoorbeeld om zussen, moeders en tantes. “Vleermuizen geven borstvoeding”, vertelt Collins. Daarvoor hebben de diertjes meerdere tepels, maar niet alle tepels zijn bedoeld om de jongen mee te zogen…

Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Gewone dwergvleermuis e.a.

De gewone dwergvleermuis kun je zo ongeveer overal in Gelderland tegenkomen. Het gevleugelde beestje weegt net zoveel als een suikerklontje. Als je goed kijkt dan kun je de vleermuisjes in de avondschemering ook in de stad zien jagen op insecten. Iedere vleermuissoort maakt geluid op zijn eigen frequentie. Ze hebben gemeen dat wij ze zonder hulpmiddelen niet kunnen horen. Sommige jonge kinderen zijn nog wel in staat om het geluid op te vangen. Dankzij de batdetector van Kevin Collins is het gelukt om het geluid van vleermuizen vast te leggen.

Luister naar de radiobijdrage (3-3) om het geluid van vleermuizen te horen…

Gezocht: donkere plekjes

Overdag kruipen de vleermuizen weg in allerlei spleten en gaten. Daar hangen ze op de kop om te rusten. Sommige soorten kruipen weg in boomholtes, anderen maken gebruik van huizen en andere gebouwen. Doordat steeds meer woningen geïsoleerd worden, neemt het aantal geschikte rust- en overwinteringsplaatsen voor vleermuizen af. Het gevolg is dat het slecht gaat met een aantal vleermuissoorten. Om de vliegende zoogdiertjes te helpen, zijn er speciale vleermuiskasten verkrijgbaar. Die kunnen worden opgehangen aan gevels van woningen en gebouwen.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

Geschreven door Laurens Tijink, Omroep Gelderland op 2023-07-16 07:15:41


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.