Zwarte Cross documentaire in première gegaan in Oost Gelre

– Oost Gelre beleefde vrijdag op vijf plekken de première van de Zwarte Cross-film Vaak bu’j te Bang. Dit gebeurde bij Den Diek in Lichtenvoorde, De Mattelier in Groenlo, bij de verzorgingshuizen De Molenberg (Groenlo) en Antoniushove (Lichtenvoorde) én bij Marianum in Groenlo. Daar had de maker van de film Lars Gierveld op school gezeten.

Bij de ingang van De Diek staan de bekende Zwarte Cross bordjes: richtingaanwijzers die dikwijls op het randje zijn. Eenmaal binnen is een krat vol bier. Aan elke gast wordt een pijpje Grolsch uitgedeeld en vervolgens is er na het Lichtenvoordse kwartiertje de gang naar de filmzaal.

Bij de première in Den Diek zijn Lars Gierveld en zijn vriendin Floor van der Kemp aanwezig. Aanvankelijk zouden beide documentairemakers de crazy wereld van de Zwarte Cross filmen voor de editie 2019 en dit gaan uitbrengen in 2020. Het werden er echter door corona drie bizarre filmjaren. Ze volgden de drie kameraden en oprichters Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen en combineerde dit met sfeerbeelden van het festival en cassettes vol uniek opnamemateriaal van de vader van Hendrik Jan Lovink.

Floor van der Kemp en Lars Gierveld, de makers van de documentaire. – Foto: Eveline Zuurbier

Floor van der Kemp zei in Den Diek dat ze als leek heel liefdevol naar de Zwarte Cross keek. Ze was weinig bekend met festival, maar kreeg belangstelling door haar vriend Lars Gierveld. Die maakte haar wakker met een bevlieging: ‘we gaan een film over de Zwarte Cross maken’. Beiden waren in blijde verwachting van hun eerste kind. In opmaat naar de Zwarte Cross editie van 2022, de 25e editie waarom ze de film maaakten en zouden gaan uitbrengen- was Van der Kemp zwanger van hun tweede zoon. Ze is op de avond van de première de enige die niet bij het Zwarte Cross-festival is geweest. Lars Gierveld is een geboren en getogen Grollenaar. Hij is opgegroeid met de Zwarte Cross en is bekend met de wilde verhalen over motorcross, brommers-kieken, bier, stunts en de cultuurweide. Het stel zal op de première-avond direct na hun vertelde verhaal over de documentaire vertrekken naar de studio in Hilversum naar de talkshow Op1 om opnieuw hun verhaal te doen.

Marcus Zijthoff van de Feestfabriek – Foto: Eveline Zuurbier

Dat na de première op zondag 9 oktober in het Amsterdamse koninklijk theater Tuschinsky, Oost Gelre ook een première had op vrijdag 14 oktober, ligt aan een afspraak die de makers maakten met de gemeente Oost Gelre. Die beloofde een subsidie voor het maken van de documentaire. “De Zwarte Cross is zo verbonden met de gemeente, dan is het prachtig dat de première in Lichtenvoorde kan plaatsvinden”, zo leidde burgemeester Annette Bronsvoort de avond trots in bij Den Diek. De gemeente had voor de première mensen uit de culturele sector uitgenodigd. Enkele extra vrijplaatsen waren er voor inwoners beschikbaar gesteld die na een prijsvraag hun mooiste herinneringen aan de Zwarte Cross kenbaar hadden gemaakt.

De huisband op de première van de Zwarte Cross-film – Foto: Eveline Zuurbier

Wat is er te zien?

Natuurlijk is tante Rikie in de film te zien. De film begint en eindigt met de festivalkoningin. Verder volgen de documentairemakers twee diehard fans uit de Noordoostpolder die de beleving schilderen van de 220.000 festivalbezoekers die de Zwarte Cross jaarlijks ontvangt. Het gaat ook over de ‘apartigheid’ van de Zwarte Cross die het heeft in festivalland en natuurlijk de bordjes met de teksten die dikwijls op het randje zijn en zelfs een keer voor een landelijke rel zorgden.

Van de Feestfabriek was Marcus Zijthoff aanwezig in Den Diek. Hij was er namens Ronnie Degen, Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink en zei dat de Zwarte Cross zeer vereerd is met deze film.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-18 08:57:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.