Zwarte Cross voor beginners: zes tips om goed voorbereid te zijn

– Met zo’n 220.000 bezoekers per jaar loopt er op de Zwarte Cross altijd wel iemand rond die nooit eerder naar het festivalterrein in Lichtenvoorde is gekomen. Voor mensen die zich dit jaar voor het eerst zullen onderdompelen in het feestgedruis en de ronkende motoren: Omroep Gelderland zet alvast wat tips op een rij.

Houd rekening met alle weertypen

Ook al staat er op je weerapp vier dagen lang zon, zon, zon en zon, in Lichtenvoorde kan er altijd zomaar een flinke bui naar beneden komen. In 2019 was het stralend weer, totdat boven het festivalterrein een regenbui losbarstte. En tijdens zo’n bui zoekt iedereen een beschut plekje, maar niet voor elke bezoeker is dat te vinden. Een poncho in je broekzak of tasje is dus geen overbodige luxe. En als je je dan toch aan het voorbereiden bent: een klein flesje zonnebrandcrème past er ook nog wel bij.

Weet dat je kilometers gaat afleggen

Het terrein van de Zwarte Cross is enorm. Zo beslaat het publieksgebied en backstage samen 43,5 hectare. Goede schoenen zijn daarom geen overbodige luxe. Met teenslippers of sandalen loop je daarnaast ook het risico om vast te blijven zitten in de modder na een buitje. Dus volg het voorbeeld van de boerenzoons en haal die kistjes, werk- of wandelschoenen maar tevoorschijn, zodat je het einde haalt zonder gezwikte enkels en of blauwe tenen. Want in de Megatent wil er nog weleens flink gesprongen worden.

Duik eens goed in het festivalprogramma

Het is natuurlijk lekker makkelijk om de hele dag te pendelen tussen het hoofdpodium en de Megatent en misschien nog even een kijkje te nemen bij de cross. Maar juist op de kleine weides en intieme podia staan soms de pareltjes die je niet wil missen.

We geven je alvast drie tips:

  • Erik Neimeijer heeft een eigen plaat opgenomen en laat zijn nieuwste schrijfsels vrijdagmiddag horen op The Bayou.
  • Houd je juist van een flink portie hardrock? De mannen van John Coffey staan zaterdagavond in de Roadhouse.
  • En we zeggen er nog eentje voor: op vrijdag in de vroege avond kun je luisteren naar de verhalen van schrijver Nico Dijkshoorn en singer-songwriter Tim Knol in Verhalencafé het Ezelsoor.

Laat je nieuwste kleding thuis

Harde regen of juist droge stoffige velden. Als je thuiskomt van de Zwarte Cross ben je altijd een beetje viezig. En dat probleem lost de wasmachine misschien voor je op, maar er is ook een kans dat je kleding niet heelhuids het festival verlaat. Het is nou eenmaal een goed Achterhoeks gebruik om bij, bijvoorbeeld een optreden van Normaal, je T-shirt aan flarden te trekken. Kortom: trek niet je nieuw geshopte festivaloutfit aan, maar kies iets uit je kast wat er niet per se weer in hoeft.

Ken je basis-Achterhoeks

Een groot deel van de Zwarte Crossers komt niet ver van het festivalterrein vandaan en zal een flinke portie ‘plat proaten’. Kom jij niet uit die regio, maar ga je wel naar de Zwarte Cross? Misschien is het handig om een paar basiszinnen in je hoofd te stampen om spraakverwarringen te voorkomen. Wij geven hier alvast vijf zaken die je maar beter kunt weten.

  • Høken: misschien wel het belangrijkste woord op de Zwarte Cross. Vrij vertaald: lol maken en gek doen. Wel belangrijk is de juiste uitspraak van die gekke ‘ø’? Het is namelijk geen heuken. Je spreek de ø uit zoals de klank in het woord ‘oeuvre’.
  • Vaak bu’j te bange: een veel gehoord woord in Lichtenvoorde en het was zelfs een jaar de officiële slogan van het festival. Deze zin gebruiken Achterhoekers regelmatig om elkaar een beetje uit te dagen. Het betekent zoiets als ‘spring in het diepe’ of ‘no guts, no glory‘.
  • Pilsje: dit woord ga je meerdere keren horen tijdens je bezoek aan de Zwarte Cross. Een simpel woord: biertje.
  • Poar neem’n: in de lijn van het woord ‘pilsje’. Een poar neem’n is eigenlijk het werkwoord: een paar biertjes drinken.
  • Heanig an doen: ook daar is plaats voor op de Zwarte Cross. Heanig an doen kun je bijvoorbeeld op de Reggeaweide of bij Playa Exoticana: even relaxen. Tip: neem je zwembroek mee, want bij Playa Exoticana kun je zelfs een duik nemen in het meer.

Campinggast? Neem niet te veel mee

De festivalcamping is groot én wordt dit jaar zelfs nog groter dan ooit. Dikke kans dat als jij donderdag aankomt een flink stuk moet lopen voor een goed plekje. Zorg er dus voor dat je niet compleet bepakt en bezakt aankomt, want alles wat je bij je hebt moet je dat hele eind naar je eigen plekje meeslepen. Een bolderkar of steekwagentje kan wel uitkomst bieden. En een goede buur is beter dan een verre vriend: je kan altijd wel iets lenen van die leuke buurtjes die een caravan hebben volgepakt.

Maar wat moet je dan wel in die beperkte bagage stoppen? Vochtige doekjes voor een snelle ‘douche’, een partytent om een beetje schaduw te creëren, slippers voor in de gezamenlijke doucheruimte en natuurlijk ducttape en tyraps om kapotte tenten en andere spullen te kunnen repareren. Je weet maar nooit wie er ’s nachts over je scheerlijn struikelt.

Geschreven door Erin Veenink, Omroep Gelderland op 2023-07-19 08:15:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.